Keményfalú kerek, vagy enyhén lapított csepegtető csöveket alkalmazunk gyümölcsösök öntözésére. A csepegtető szalag ára sokkal kedvezőbb, de több szempontból sem alkalmas ide. Sérülékeny, feleslegesen sűrű a csepegési távolság, érzékeny a dugulásra, rovarok, rágcsálók sok sérülést okoznak rajta. Talajra fektetve akadályozzák a talajművelést, stb. Esetleg a 12-15 miles falvastagságú jöhet számításba.

A csepegtető csövek elhelyezése gyümölcsösökben

a, Csepegtető cső talajfelszínre fektetve. Akadályozza a talajművelést, sérülhet a kertészeti munkák és betakarítás alatt. Már viszonylag ritkán alkalmazzák. Bármelyik csepegtető cső alkalmas gyümölcsös öntözésére, és esetleg a 12 vagy 15 miles szalag. Soronként, növények mellé 1 sor telepítve.

b, Csepegtető cső kordon huzalára rögzítve. Akkor van jelentősége, ha a növények megtartására már ki lett építve a kordon. Bármelyik keményfalú csepegtető cső alkalmas kordonra rögzítve gyümölcsös öntözésére. Falvastagságtól, és a csepegtetőtestek távolságától függően kell rögzíteni a kordon huzalához. A vékonyabb falvastagságú (35 mil) és enyhén lapított típusokat sűrűbben, akár 50 cm-ként, a 40 mil és az feletti kerek típusokat ritkábban kell rögzíteni.

A rögzítési távolságot a csepegtető testek távolsága határozza meg. Úgy kell rögzíteni, hogy a kordonakasztó minél pontosabban, a csepegtető testek közé kerüljön. Ekkor várható, hogy a csepegtető testen kiáramló víz nem indul el a csepegtető cső alján a legalacsonyabb pont fele, és ott cseppen le. A csepegés távolságát nem feltétlenül a csepegtető testek távolsága határozza meg, hanem a rögzítés távolsága. A csepegtető csövet mindig lazán kell feltenni, nem szabad megfeszíteni a dilatáció miatt. A csepegtető cső huzalon történő elmozdulása természetes dolog.

c, Csepegtető gombákkal szerelt ültetvényöntözés talajfelszínen és kordonon

Termelők részéről gyakran felmerülő igény, hogy a rosszminőségű öntözővizek kezelése helyett speciális igények kielégítésére alkalmas csepegtető gombákkal kérik a csepegtetőcsövek telepítését. Az így kialakított csepegtető cső ára gombák távolságától és típusától függően kb. duplája még a PC csepegtető csőnek is. Eltömődés ellen azok a csepegtetőgombák a legalkalmasabbak, amelyek nem tartalmaznak labirint csatornát, csak egy membrán szabályoz a szórófejekéhez hasonlóan. A membrán mozgása fellazítja a lerakódást, és az öblítő szakaszban eltávozik a gombából. Az alacsony nyomáson fellépő túlfolyás, öblítés előny is és hátrány is. Előny az öblítés, és hátrány a 30-40 %-al magasabb térfogatáram, kifolyás alacsony nyomáson. Ezért a szivattyút és a csőhálózatot a 40 %-al magasabb térfogatáramra kell méretezni, mert az öntözőrendszer indulásakor öblítő szakaszban maradhat a teljes terület, ami egyszerre működne. A sor elején túlfolynak a gombák, és a sor végére el sem jut a víz, mert kicsi a nyomás ahhoz, hogy a membránt a helyére szorítsa, és szabályozzon.

Gyümölcsösök öntözésére leggyakrabban alkalmazott nyomáskiegyenlített öntisztuló típus a Rivulis Katif (PLK) csepegtető gomba. Nem szétszerelhető, nem tisztítható, de nem is igazán szükséges. A gomba nem emelkedik ki a cső síkjából, nem akad bele semmi, de vastagabb, 6,5mm átmérő, mint a többi gomba körme, 3,8-4 mm, nehezebb beépíteni. Katifhoz 4mm átmérőjű, többi gombához 2,5 mm átmérőjű lyukasztó (LY, KLY) szükséges.

Szétszedhető, tisztítható változat a Palaplast Axios (PPAX) csepegtető gomba. Könnyen beépíthető, de kiemelkedik a cső síkjából.

Mielőtt tisztítási céllal rendelne bárki is csepegtető gombával szerelt öntözőrendszert gyümölcsösbe, néhány gombánál próbálja meg a csőbe épített, különböző irányban elcsavarodott gombákat vizes, enyhén sáros, csúszós kézzel szétszedni és összerakni. Ezeknél a csepegtető gombáknál jelentős lehet a kicsepegő vízmennyiség eltérése.

Átmenet a labirintos csatornával kiegészített gomba felé, amikor a labirint csatorna egyik oldala a rugalmas diafragma lemez. Nem érzékeny a dugulásra, nem tömődik el a labirint csatorna, mert egyik oldala mozog, viszont már csökken az alacsony nyomáson fellépő túlfolyás, és javul az egyenletesség. Ilyen a NaanDanJain JSC PC (DJSC) tisztítható csepegtető gomba.

A gombák távolságát nem célszerű 100 cm-nél távolabb tervezni, mert a cső mozog a talajon is és a kordonon is, és növényenként legalább 2 gombára van szükség a megfelelő gyökérzóna kialakulása érdekében. A gombával szerelt csepegtető cső telepíthető talajra és kordonra rögzítve is.

Szőlő öntözésénél a kordon alsó huzalára célszerű rögzíteni a csepegtető csövet. Értelemszerűen a lejtős területen a PC típusokat, lehetőleg úgy, hogy a betáplálás a legfelső ponton történjen.

Amennyiben több méter térállású növényekhez kizárólag csak a gyökeresedéshez szükséges az első 1-2 évben az öntözés, pl. császárfa, akkor a gombákat ki kell egészíteni legalább 80 cm –es kapillárcsővel, és leszúró tüskéével, ami a cső dilatációs mozgásától függetlenül a növényhez vezeti a vizet.

d, Talajfelszín alatti csepegtető öntözés

A műszaki fejlesztések lehetővé teszik, hogy többéves használatra csepegtető csöveket talajfelszín alá telepítsünk.

Elvárt tulajdonságok:

  1. Öntözés befejezésekor a csőben keletkező vákuum ne szívja be a híg talajt. Ezt a diafragma lemez speciális kialakításával lehet elérni. Jelölése általában AS. A vákuum megszüntetésére minden zónában legalább 1 db légbeszívó szelepet kell beépíteni.

  2. Gyökérbenövés gátló megoldások

  • A Netafim Uniramnál mechanikus gyökérzár van kialakítva, ami a csepegtető testen belül visszafordítja a benövő gyökereket

  • A Rivulis D5000-nél kétféle megoldás is van

  • 15 mil falvastagságig a szalagoknál is ismert lézerkivágású kilépő nyílás. 40-45 mil falvastagságnál pedig a cső alakváltozása akadályozza meg a benövést. Nyomás nélkül alaphelyzetben a csepegtető cső lapított alakú, nyomás hatására kerekre alakul. Mivel a kilépő nyílás minden öntözéskor mozog, a gyökereket vagy eltépi, vagy összetöri.

  • Van még füles FL megoldás is, ami takarja a kilépő nyílást, de annak hatékonysága kétséges. pl. Netafim DripNet

Magyarországi telepítést 5-20 cm mélységben javasoljuk attól függően, hogy az ültetvény gyomirtása hogyan történik.