Leggyakoribb megoldás a mikrofejek műanyag vagy fémpálcára történő szerelése. Fagyvédelmi vagy színező öntözéshez a lomb fölé építünk be rotoros szórófejeket, amelyek öntözött átmérője megegyezik a lomb átmérőjével. Lomb alá talajba rögzített pálcára akár öntözésre, akár kisebb hatékonyságú fagyvédelemre és színező öntözésre, esetleg, pl. körténél párásításra alkalmas. Előnye, hogy nem lesz vizes öntözéskor a lomb és nem okoz növényegészségügyi problémát. Itt már a rotoros fejek mellett megjelennek a sugaras szórófejek és a különböző profilos típusok, pl. hosszú sáv, széles sáv X szórásképpel, 180°-os félkör. Profilos mikrofejeknél olyan műanyag pálcát alkalmazunk, amely megakadályozza a szórófej elfordulását. A sugaras szórófejek nagy előnye, hogy csak sugarakat öntöznek, nem iszapolódik be a talajfelület csak sávokban, így a talajban a levegő-víz aránya a legkedvezőbb lehet. (PLJFRM)

Új telepítéshez sugártörővel ellátott rotorokat alkalmazunk. Kezdetben az öntözött átmérő a gyökérnövekedéshez 1-2m, majd a fül letörése után a szükséges 3-3,5m átmérő. Nagyobb átmérő nem célszerű a felesleges gyomosodás és vízpazarlás elkerülése érdekében. A szórófejek magassága 30-40cm.

A szárnyvezeték és a pálcák ebben az esetben zavarják a talajművelést, viszont akár 32mm-es cső keresztmetszet is alkalmazható.

Amennyiben kordon lett kiépítve, a szórófejeket fel lehet a huzalra rögzíteni. A legjobb megoldás az akasztóval ellátott súlyzáras rovarzárral rendelkező típust felakasztani a kordon huzalára. Kordonra max. 25mm-es, lágy, könnyen lyukasztható csövet célszerű alkalmazni. Lógatva csak a rovarzár nélküli pl. Vibro típusok telepítése célszerű. Erre a célra gyártanak rugós rovarzárral mikroszórókat, de Magyarországon gyakori vas- és mangántartalom a vízből kicsapódik a szórófej rovarzárán és az alkalmazott 30-50l/h térfogatáram, fúvókateljesítmény által adott energia kevés a működéshez.

Ültetvényben egész más az elvárás a szórófejek egyenletességénél. A kelesztő öntözéssel ellentétben nem a teljes öntözött felületen kell egyenletesnek lennie az öntözésnek, inkább fánként kell azonos mennyiségű víz vagy tápoldat. Visszajelzések alapján a legjobb a sugaras öntözés, mert a talajban a víz és levegő aránya kedvező marad, nincs a felszínen beiszaposodás, nincs forgó alkatrész.

Fúvókaméreteknél a 35-60l/h közötti alkalmazás a célszerű, 30l/h alatti olyan kicsi a forgatónyomaték, hogy a rotor megállhat és magas a párolgási veszteség. 60l/h felett kis átmérőnél beiszapolódhat az öntözött terület és csak rövid sorokat és kicsi zónákat lehet kiépíteni, amely növeli a költséget.

Magyarországon gyümölcsösök öntözésére méltatlanul mellőzött mikroszóró típuscsalád a vibro 35-70 l/h (NVSP) átfolyással 0,5-3 m öntözött átmérővel. Kúpos szórásszöge miatt lógatva a szórófej magasságával állítható az öntözött átmérő kb. 0,5-2 m között. Állítva pálcán nagyobb, típustól függően 2,5-4 m az öntözött átmérő. Speciális a rovarzára. A fúvókában egy vékony hengeres csap van, ami működés közben forog, miközben folyamatosan tisztítja a fúvókát. A csap és a fúvóka közötti szűk nyíláson a rovarok nem tudnak behatolni a fúvókába. A rovarzár állítva és lógatva is működik. Rossz minőségű pl. iszapos, vagy kicsapódó anyagot tartalmazó öntözővízhez is kiválóan alkalmazható.

A mikroszórókhoz kizárólag lágy, rugalmas, UV stabil LDPE csöveket szabad alkalmazni, hogy a lyukasztással beépített mikrocsatlakozók mellett a cső akár 8-10 évig is jól tömítsen! Talajon se célszerű 32 mm-nél nagyobb átmérőt alkalmazni, inkább több helyen kell elosztani nagy keresztmetszetről a csőhálózatot.