Fagyvédelmi öntözésre kizárólag ott van lehetőség, ahol a teljes felület egyidejű folyamatos öntözéséhez elegendő víz áll rendelkezésére a fagy fennállásának teljes időszakában. A legtakarékosabb megoldás, ha csak a fákat védjük 1-1db rotoros mikrofejjel. Ha elegendő kb. 0,5-0,8m széles sáv, pl. szőlőnél vagy a kevés víz miatt meg kell elégedni egy részleges sáv védelemmel, akkor jó megoldás a NDJ Flipper (DFF) szórófej.

A gyümölcsösök fagyvédelmének előnyei mellett figyelembe kell venni a hátrányokat is!

  1. Nagy a vízigény, amit hosszú fagy esetén a fagy fennállásának végéig folyamatosan ki kell juttatni. A tavaszi fagyveszélyes időszakban a talaj általában telítve van vízzel, az elszivárgás nem igazán működik. A kijuttatott vízzel kezdeni kell valamit, mert lemossa a tápanyagot, vízállások alakulhatnak ki, levegőtlen lesz a talaj, talajerózió lehet, stb.

  2. Ha fagy esetén elindítják az öntözést, az utolsó darab jég leolvadásáig üzemeltetni kell, mert az olvadás hőelvonással jár és a rügyből vagy a vesszőből vonja el a hőt az olvadás. Ha fagy közben leáll vagy lefagy az öntözés, nagyobb kárt lehet okozni, mintha el sem indították volna.

  3. Hosszú fagy esetén túl vastag jégréteg keletkezhet, amely leszakíthatja az ágakat.

  4. A fagyvédelem hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy a növény mely fejlődési fázisában alkalmazzuk, pl. rügy, virágzás, lekötött termés, stb.

Fagyvédelem kiegészítésére hatékony lehet a virágzás késleltetése. Kora tavaszi meleg napokon felső öntözéssel hűteni lehet az ültetvényt, ami késlelteti a virágzást.

Kevés víz esetén is lehet a fagy hatását mérsékelni lomb alatti mikrofejes öntözéssel. Itt nem a jég, hanem a nap és a vízben levő hőmennyiség segítségével próbálkozunk. Fagyveszély esetén reggel beöntözzük a területet. A nedves felület sötétebb, a napsütés hatására jobban felmelegszik, éjszaka nagyobb lesz a kisugárzása. Minden esetben legkésőbb a nedves hőmérővel mért fagy megjelenésekor indítjuk az öntözést. Vagy váltakozva zónánként, vagy minden második, vagy minden harmadik sort folyamatosan üzemeltetve, kizárólag az ágak alatt, hogy ne legyen jég az ágakon. A vízben, ami csőkútból jön, 14-16°C-os lehet, a hőmennyiséget használjuk. A melegebb pára felfelé mozog, kissé megmozgatja a levegőt és ez elegendő lehet enyhe fagy esetén. Tározó ismeretlen hőmérsékletű vize bizonytalan megoldás ebben az esetben. Nagyobb tározó szükséges, ahol elegendő víz van a felső fagyvédelemhez. Ott nem a hőmérséklet a meghatározó, hanem a vízmennyiség.

Idősebb ültetvénynél, ahol már kicsi a távolság a két sor gyümölcsfa lombja között, hatékony lehet a felső fagyvédelem hagyományos, kalapácsos szórófejekkel. Feltétel, hogy a rugót mindenképp műanyag kupakkal kell védeni a jéglerakódástól, és lehetőleg fémből készüljön a szórófej. A fém jobb hővezető, így a kalapácson se alakul ki jéglerakódás.