A növényházi felső öntözés tervezésénél előre célszerű meghatározni, hogy milyen növényekhez, milyen technológiához, milyen növényházba akarunk felső öntözést, vagy párásítást kiépíteni.

a, Felső mikroszórós öntözés egyenletes öntözésre igényes növényekhez.

Fejes saláta, hónapos retek talajon termelve csepegtető kiegészítés nélkül, vagy tálcás palántanevelés esetén a legnagyobb, 92-95 %-os egyenletesség szükséges. Ezek a növények a legkisebb egyenletességi hiányosságot is felnagyítva jelzik.

b, Önálló felső öntözést kevésbé érzékeny növényekhez, pl. paprika, káposztafélék, stb. ritkán alkalmazzuk önállóan, mert főleg a tápoldatozás, és lomb szárazon tartása miatt, a termelők kiegészítik csepegtető szalaggal. A csepegtető szalag ára és költsége bőven megtérül alkalmazásával. A szórófejeket fóliaházakba inkább palántázás előtt a talaj nedvességgel való feltöltésére, ill. palántázáskor és később napi 3-4 alkalommal frissítő öntözésre használják. Növényházi párásításnak szokták nevezni, de itt a víz öntözi a talajt, párásításkor pedig csak a levegő párásítása történik, talajon nem szabad a víznek megjelennie.

c,Ha különálló fóliasátorba, fóliaházba vagy üvegházba akarunk felső öntözést, akkor egy speciális technológiát kell alkalmazni annak érdekében, hogy a növényház közepén és a két szélén is azonos legyen a felső öntözés. Erre a célra legalkalmasabb a NetafimSpinNet SD (NFÓLK) szórófej. Az SD jelzés egy speciális kiegészítőt jelent, ami csökkenti a fúvóka térfogatáramát. Minimálisan csökken az öntözött átmérő, és a szórófej egy körgyűrű formát öntöz. Ha a gyűrűket egymás mellé rakjuk a fóliaház közepén, a szélén többszörös átfedés lesz. A méretezési táblázat adatait pontosan betartva kiváló egyenletességet kapunk.Kedvezőbb áron RivulisRondomikrofejekkel(PLFÓL) is hasonló hatást lehet elérni, ha a nyomást nem mikrofejenként, hanem fóliaházanként csökkentjük 1,5-1,6 bar-ra.

d, Ha többlokkos fóliaházba vagy üvegházba kerül a szórófej, úgy tekintjük, mintha egy összefüggő öntözött tér lenne, és az adott szórófejek egyenletességi táblázata alapján a megfelelő kötéstávolsággal építjük be a szórófejeket. Ha van energiaernyő, alatta történik a beépítés.

A szórófejeket növényházban célszerű szivárgásgátlóval(NSZIG, PLSZIG, KSZIG) (csepegésgátló, nyomástartó szelep) kiegészíteni. Az öntözés befejezésekor, ha a szórófejeken keresztül leürül a cső, a csepegés felverheti a talajt a növényekre, és esetleg csúszóssá teszi az utat a növényházban. Mivel a szórófejek vízkenésűek, új öntözéskor forró levegővel, kenés nélkül indulnak a szórófejek és gyorsan elkophat a csapágyrészük. A szakaszos, ciklikusfrissítő öntözéshez szintén elengedhetetlen a nyomástartó szelep. Üzemi nyomás 2-2,5 bar. Ha SD betét nélkül kört öntöz a szórófej, alacsony a nyomás, ha a szórófej alatt több a víz, finom ködöt képez, esetleg zúgó hangot ad, akkor magas a nyomás. Nyomást mindig a szórófejeknél kell mérni!