A száraz meleg gondokat okozhat a növényházi termesztésben. Az általunk ajánlott technológia alapja az öntözéshez, párásításhoz használt mikroszórófej vagy ködölőfej szakaszos üzemeltetése. Megfelelő szellőzöttség mellett a fóliaházak, üvegházak belső hőmérséklete akár 28 C°-ra is csökkenthető. Ködölő fejeknél 80 mikron alatti finom, csak párásításra, hűtésre alkalmas ködszerű permet képződik, ami a levegőben elpárolog, hőt von el, 3-4m magasra telepítve nem nedvesíti a növényeket. Forgóbetétes mikro fejeknél nincs ekkora jelentősége a fejek magasságának. Nem emeli a fóliasátor, növényház páratartalmát olyan gyorsan, mint a ködölőfej. A szakaszos üzem azt jelenti, hogy az öntöző fejeket mágnesszelepen keresztül egy vezérlő 1-5 másodpercre elindítja, majd a működést 3-6 percre kikapcsolja. A szétszórt vízmennyiség azonnal elpárolog, párolgásával hűti a levegőt, valamint a növények levelére jutó néhány csepp víz (forgóbetétnél) párolgása hőelvonással azonnal javítja a közérzetet, összefüggő vízborítottság nem alakul ki, 28°C felett növény-egészségügyi problémát nem okoz. Öntözőgépek vezérlőin a szünet és az üzem ideje fokozatmentesen állítható, így szabályozni tudjuk a működést az időjárási körülményekhez, helyi adottságokhoz. A vezérlőegységet kombinálhatjuk pára-, ill. hőérzékelővel, amelyek pl. túl magas páratartalom vagy a növényházi hőmérséklet bizonyos szint alá süllyedése esetén letiltják, majd miután ezek a paraméterek visszaálltak egy adott szintre, újra elindítják a rendszert.         
A szórófej nyomástartó szeleppel, ún. szivárgásgátlóval van kombinálva, ami az üzemszünet alatt a csőben állandó nyomást tart.                                
A rendszer nyomásigénye forgóbetétes fejnél minimum 3 bar, ködölőnél 4,5-5,5 bar, vízigénye kicsi. Olyan kertészeti telepeken, ahol saját vízellátó vagy hidroglóbusz van, szükséges lehet nyomásfokozó rendszer felszerelése. Ennek lényege egy kisméretű gumibetétes tartállyal (12-18 l) és nyomáskapcsolóval felszerelt szivattyú. Ez automatikusan a beállított nyomásértékek között tartja a rendszert.      
Fontos kiegészítése a párásításnak a szellőztetés és a kis fúvókák miatt a víz szűrése, esetleg kezelése.