Az egyik energia és víztakarékos megoldás növényházakban az ár-apály öntöző berendezés. Elve, hogy a növények termesztő cserepekben termesztő poharakban asztalokon vannak, és az öntöző víz az asztalra folyik, a cserepekben lévő termesztő közeg a kapilláris elven veszi fel a vizet, és a növény onnan hasznosítja.

Előnye, hogy víztakarékos, az öntöző vizet folyamatosan visszaforgatjuk, recirkuláljuk. A vizet tartályokban gyűjtjük, onnan szivattyúk nyomják fel az asztalokra. Cél az 1-3 cm vízborítottság kialakítása. Ha a kívánt vízszint kialakul, akkor azonnal megkezdődik a víz visszafolyása a tározó rendszerbe. A szilárd, és organikus szennyeződéseket a vízből ki kell szűrni. Ha növényegészségügyileg indokolt, a vizet fertőtleníteni is szükséges.

A visszatérő víz sok felhalmozott sót tartalmaz, a növények sok vizet vesznek fel, de műtrágyák nagy része a vízben oldott állapotban jelen van. A víz elfogy, de a műtrágya ottmarad. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kijuttatott öntözővíz vezetőképessége 2,5mS, akkor a visszatérő víz EC értéke kb 2,8-3,5mS. Ha folyamatosan hígítás nélkül cirkuláltatjuk az öntözővizet, akkor a tendencia fokozódik, a víz sótartalma kritikussá válhat, a növényeket károsíthatja. A víz sótartalmát folyamatosan csökkentjük frissvíz hozzákeverésével.

Dísznövénykertészek alkalmazzák az ún. osztós csepegtető gombákat (csepegtető pók). Itt főleg a NetafimTechflow CNL gombákat alkalmazzuk.

Előnyük, hogy:

-         nyomáskiegyenlítettek, felakasztott ampolnákhoz, kaspókhoz különböző magasságokban és asztalon is alkalmazhatók

-         1,5 m szintkülönbségig megtartják a vizet (CNL)

-         ha nincs rá szükség, akkor az osztó levétele után egy kupakkal le lehet zárni a gombát

-         egyenletesen, pontosan adagolja a vizet.

A RivulisSupertif ND csepegtető gomba ára lényegesen kedvezőbb, minőségben pedig nincs a NetafimTechflow csepegtető gombához képest különbség. Speciális kialakítású a Supertif csepegtető gomba felső csatlakozása. Egy köröm került kialakításra, amire rá lehet csatlakoztatni a körmös gombákhoz hasonlóan az 5/3-as kapillárcsövet 1 gomba 1 tüske egységhez, de ennek a körömnek a hengeres részére rátolható a Rivulis 4-es elosztó is. Az alkalmazott egyszerű szűrővel és labirintcsatornával ellátott tüske teljesítménye 2l/h. 4-es osztóhoz 8 l/h körüli, a 2-es osztóhoz 4 l/h körüli gomba szükséges. A gomba adagolja a vízmennyiséget, és a tüskén lévő labirintcsatorna osztja szét viszonylag egyenletesen a tüskék között. Az osztós technológia hátránya, hogy a labirintcsatorna kissé érzékeny az eltömődésre. Fontos a műtrágyák megfelelő alkalmazása, és a karbantartás. Cserepes dísznövényeknél általában tartós hatású műtrágyákat kevernek a termesztőközegbe, így a tápoldatozásnak csak az ár-apály asztalokon van jelentősége.

A tápoldatozást és öntözést vezérlő egység felépítése és működése

Az ábra mutatja az Solarbiomix Fertimako tápoldatozó-és öntözőrendszer vezérlőegységének felépítését. A tiszta vizet vagy visszatérő vizet és 1.7 törzsoldatokat vagy savoldatokat automatikusan összekeveri a tartályban az öntözővízzel, a kívánt EC és pH értékre. Az automata folyamat az öntözési programnak megfelelően vezérli az öntöző szelepeket az növényházban.

Az ár-apály öntözés műszaki alapja a talajnélküli termesztés drain víz visszavezetéséhez is használható.