Faiskolák öntözésére sajnos a mikroszórók nem igazán alkalmasak. Túl aprók a cseppek, kicsi a mozgási energia, nem hatolnak be a növények lombja közé, és nem jutnak el a konténerig. Az apró csepp gyorsan elpárolog, és energia nélkül a kicsapódó vízkövet nem mossa le. Ha teljes felületet vagy sűrűn egymás mellé rakott kicsi konténereket öntözünk, az erős sugarú ½”-os kicsi kalapácsos szektorolható szórófejek váltak be erre a célra. Az erős vízsugár behatol az ágak közé és eléri a konténer talaját. Hasonlóan alkalmasak a díszkertek kiemelkedő szórófejei is annyi előnnyel, hogy pl. Hunter, K-Rain, stb. fejeken nincs kalapács, így semmit nem csapnak hátra, pl. útra. Konténerek, cserepek öntözésére sokféle csepegtetőt lehet alkalmazni. A legolcsóbb csepegtető megoldás termesztő edényekhez, cserepekhez, konténerekhez a gomba nélküli 3 mm-es kapillárcső, rögzítő tüskével (TAT3,0/0,9)+(PVC3,0/0,9). Ez a megoldás a legérzékenyebb az eltömődésre. Olcsó növényekhez pl. cserepes krizantém, alkalmazzák. Üzemi nyomás 1 bar. A 80 cm-es kapillárcső 0,9mm belső átmérővel 3 l/h teljesítményű.

Olyan helyen, ahol folyamatos az értékesítés, csepegtető gombákat alkalmazunk, általában 4-es osztóval, 4 kapillárcsővel, 4 tüskével (csepegtető pók: NPÓK60). A 8l/h térfogatáramú gomba adagolja a vizet, és az ágak végén levő 2 l/h átfolyású labirintcsatornás szűrős tüskék osztják el közel egyenlő arányban a vizet.

A labirintcsatornára azért van szükség, hogy az eltérő magasságban lévő kapillárcsövek végén hasonló legyen a kifolyás. A tüskék szűrője és labirintcsatornája érzékeny az eltömődésre, de viszonylag egyszerűen a tüske kapillárcsőből való kihúzás után tisztítható. Másik előny, hogy a fogyó növényállomány átcsoportosításával a felesleges gombák az elosztó lehúzása után kupakkal lezárhatók. A legprecízebb, de legdrágább megoldás 1 db PC gombával, 1 db 60-80 cm hosszú kapillárcsővel, 1 db szabad kifolyású körmös tüskével szerelt csepegtető egység. Kiválóan ellenáll a dugulásnak, de itt is figyelni kell tápoldatozásnál a műtrágyák keverhetőségére. Az 5 mm-es kapillárcsőből rendelhető fehér (szürke) változat is, ebben nem melegszik fel a víz. A cső kétrétegű, belül fekete, hogy ne algásodjon. Nagyobb konténerek esetén, ahol nem elegendő 1 pontra csepegtetni, lehet több csepegtetőt betenni edényenként, vagy ún. spray tüskét (NST) kell használni. Ezek a tüskék 10-30 l/h átfolyással rendelhetők, és 90°-os vagy 180°-os kb. ¼ m 2 –es felületre porlasztják alacsony nyomáson kb. 1 bar a vizet. Szintén 5mm-es kapillárcsővel működnek, és kétkörmös D5/3x5/3 csatlakozó dugóval rögzítjük a rugalmas falú 20 vagy 25 mm-es PE csövekhez. Minden esetben lágy, rugalmas, könnyen lyukasztható PE csöveket kell használni. 2-2,5mm átmérőjű lyukasztót kell használni minden csepegtető gombához. Fúrni nem szabad, mert a csatlakozónál a cső nem tömít. A bokorcsepegtető tüske állítható fejjel jó ötletnek tűnik, de sajnos problémás lehet a használata. Ami állítható, az soha nem lesz egyforma. Ha különböző átfolyás beállítása az igény és nincsenek oldott anyagok a vízben, talán jó is lehet. Szabályzó felülete nagyon érzékeny az eltömődésre!