Az öntözési terv elkészítése előtt meg kell ismerni a rendelkezésre álló víz minőségét.

Más szempont szerint kell vizsgálni, és elbírálni az emberi fogyasztásra, vagy a növények öntözésére használandó vizet.  Ami az emberi fogyasztásra káros pl. a nitrát, az a növény számára hasznos tápanyag. Az ivó vízben lévő, fertőtlenítésre adagolt klór emberi fogyasztásra alkalmas, de a növény számára toxikus gyökér méreg lehet.

A vízben két féle vas lehet. Van 2 értékű, illetve 3 értékű vas. A 2 értékű a növény számára hasznos tápanyag, míg a 3 értékű nagyon káros. Erre a vízre szokták mondani, hogy “ vasas a vizem “

A kútból történő kiengedés után még színtelen a víz, de pár óra elteltével vöröses-barna színt vesz fel, amint a levegővel találkozik.

Ez a vas méreg a növénynek, de méreg a gazdának is.

Méreg a növénynek, mert a növény levelére jutva eltömi azok légző nyílásait, és fuldoklik a növény.

Méreg a gazdának is, mert eltömi a csepegtető testeket.

El kell oszlatni egy tévhitet. Sokan úgy gondolják, hogy az ivó vízben sokkal több klór van, mint a kútvízben. Ez csak érzéki csalódás. Az ivó vízben sokkal kevesebb klór lehet, mint egy rossz kútvízben. Az ivó vízben aktív klór van, aminek szaga van. A kútvízben kötött klór található. ( kálciumhoz, nátriumhoz, magnéziumhoz  kötött ) színtelen, szagtalan klór

Az öntöző vizet speciális erre szakosodott laboratóriumban célszerű megvizsgáltatni, mert nagyon fontos a vizsgálati eredmény alapján adott minősítés, ill. használati tanácsadás is.

Magyarországon az első, második, de sokszor még a harmadik vízadó rétegből sem kapunk igazán jó öntöző vizet.

Fontos tudni az öntözési terv készítéséhez, hogy milyen növények öntözésére szeretnénk használni.

Leg érzékenyebbek a dísznövények, azok között is vannak különösen érzékeny fajok. Más egy szabadföldi szőlő, vagy gyümölcs ültetvény, esetleg egy díszkert. Itt nagyon sokat segít egy-egy jó kiadós eső, ami lemossa a gyökér alatti talaj rétegbe a rossz vízből felhalmozódott gyökér toxikus anyagokat.

Dr. Lammel Kálmánné

Florachem B.T.

2330. Dunaharaszti

Haraszthy Ferenc u. 25.

06 / 20 968 70 90

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.