6. Ólak, istállók, növényházak hűtése- párásítása, tetőhűtés

     A száraz meleg termelési és tartási gondokat okozhat. A növényházakban alkalmazott technológiákat a tapasztalat szerint sikerrel alkalmazhatjuk az állattartó telepeken, ahol zárt térben, istállókban tartják az állatokat. Ez a probléma főleg a baromfi- és a tejtermelő szarvasmarha telepeken, növényházakban jelentkezik.

     Az általunk ajánlott technológia alapja az öntözéshez, párásításhoz használt mikroszórófej vagy ködölőfej szakaszos üzemeltetése. Megfelelő szellőzöttség mellett az ólak, növényházak belső hőmérséklete akár 28 C°-ra is csökkenthető. Ködölő fejeknél 80 mikron alatti finom, csak párásításra, hűtésre alkalmas ködszerű permet képződik, ami a levegőben elpárolog, hőt von el, 3-4m magasra telepítve nem nedvesíti az almot vagy a növényeket. Forgóbetétes mikrofejeknél nincs ekkora jelentősége a fejek magasságának, és nagy előnye, hogy nem emeli a páratartalmat olyan gyorsan mint a ködölőfej. A szakaszos üzem azt jelenti, hogy az öntözőfejeket mágnesszelepen keresztül egy vezérlő 1-5 másodpercre elindítja, majd a működést 3-6 percre kikapcsolja. A szétszórt vízmennyiség azonnal elpárolog, párolgásával hűti a levegőt, valamint az állat testfelületére, növények levelére jutó néhány csepp víz (forgóbetétnél) párolgása hőelvonással azonnal javítja a közérzetet. Egészségügyi problémát nem okoz, mivel összefüggő vízborítottság nem alakul ki. Baromfinál megszünteti a magas hőmérséklet miatti elhullást. Tehenészetekben a nyári tejhozam csökkenését jelentősen mérsékli, de volt példa a hozam emelkedésére is. A hőszigetelés nélküli tetőkre érdemes tetőhűtést telepíteni. Rondo szórófejet állítva, fémpálcára. Annyi a feltétel, hogy épületben lógatva zöld rotort, állítva pedig fekete rotort alkalmazunk.

     A vezérlőn a szünet és az üzem ideje fokozatmentesen állítható, így szabályozni tudjuk a működést az időjárási körülményekhez, helyi adottságokhoz.

A vezérlőegységet kombinálhatjuk pára-, ill. hőérzékelővel, amelyek pl. túl magas páratartalom vagy a hőmérséklet bizonyos szint alá süllyedése esetén letiltják, majd miután ezek a paraméterek visszaálltak egy adott szintre, újra elindítják a rendszert.

A szórófejek nyomástartó szeleppel, úgynevezett szivárgásgátlóval vannak kombinálva ami az üzemszünet alatt a csőben állandó nyomást tartanak.

     A rendszer nyomásigénye forgóbetétes fejnél minimum 3 bar, ködölőnél 4-4,5 bar, vízigénye kicsi. Olyan telepeken, ahol saját vízellátó vagy hidroglobusz van, szükséges lehet egy nyomásfokozó rendszer felszerelése. Ennek lényege egy kisméretű hidrofor tartállyal (12-18 l) és nyomáskapcsolóval felszerelt szivattyú. Ez automatikusan a beállított nyomáson tartja a rendszert. Fontos kiegészítése a párásításnak a szellőzés és a kis fúvókák miatt a víz szűrése!!

Szórófejek, párásítók és alkatrészeik leírása és aktuális ára megtalálható a  www.toesontozes.huwww.ontozesikatalogus.hu; www.toesontozeswebaruhaz.hu oldalakon.

 Javasolt technológiák:

Felhasználás

Szórófej

Vezérlés

Naposcsibe

COOLNET-4, FLF-4

szakaszos

Baromfi

COOLNET-4, FLF-4, RONDO

szakaszos

Sertés ólban, szabadban

COOLNET-4, FLF-4, RONDO

szakaszos, folyamatos

Szarvasmarha istállóban

SPINNET, RONDO

szakaszos

Szarvasmarha kültéri jászol

COOLNET-1, FLF-1

folyamatos etetési időben

Juh

SPINNET, RONDO

szakaszos

Növényházban csak párásításra

COOLNET-4, FLF-4

szakaszos

Alacsony növ. házban hűtésre, párásításra

SPINNET, RONDO

folyamatos, szakaszos

Növényházban öntözésre

SPINNET, RONDO

folyamatos

Szabadban öntözésre, hűtésre, párásításra pálcán RONDO folyamatos
Tetőhűtés RONDO szakaszos

 

 

COOLNET-1   egysugaras ködképző NETAFIM (1)

COOLNET-4   négysugaras ködképző NETAFIM (2)

FLF-1            egysugaras ködképző RIVULIS (3)

FLF-4            négysugaras ködképző RIVULIS (4) 

RONDO         forgóbetétes mikrofej RIVULIS (5)

SPINNET       forgóbetétes mikrofej RIVULIS (6)

 http://www.toesontozes.hu/images/parasitok.PNG