2501a, A szórófej karakterisztikája egy meghatározott nyomástartományban egyenletesen domború, nincsenek hullámok benne, tehát az öntözött területen egyenletesen alakul a szóráskép. Nem áll a víz, és nem száraz a talaj a szórófej alatt, nem „karikázik” a szórófej, vagyis nem váltakoznak a szórófejtől kifele haladva vizes, száraz és vizes körök.

Kivételt képez a különálló növényházak számítógépes szimulációval tervezett 92-95 %-os egyenletességű felső öntözése. Pl. Netafim SpinNet (NSPINSD) SD tipusok. Speciális karakterisztika, meghatározott beépítés.

Szórófej karakterisztikák

  1. Big swivel közel ideális mikrofej karakterisztika

  2. Mamkad: 150 kPa alacsony nyomáson. Szórófej alatt áll a víz és van egy külső vizes kör.

  3. Mamkad: 250 kPa ugyanez a nyomáskiegyenlített szórófej nagyobb nyomáson. Szórófej alatt száraz a talaj, mellette kicsi öntözött gyűrű, majd külső körre alig megy víz. Ez a túlporlasztás. Ennyit ér a PC nyomáskiegyenlítés, ha a sor elején 250 kPa, a végén pedig 150 kPa az üzemi nyomás.

2502 3

Ezek egy közel 30 éves független USA labor vizsgálat adatai. A NaanDanJain Modulár Big Swivelt mai napig forgalmazzuk. A PC működési elv most is azonos, csak az alkalmazott anyagok és a gyártás minősége változhatott azóta. A gyártók is óvatosabbak, így a hasonló karakterisztikákat nem engedik megjelenni.

b, Ültetvényben választható olyan típus, amelynek az öntözött átmérője vagy a sáv formája illeszkedik az adott növény gyökérzónájának méretéhez. Felesleges területet nem öntözünk.

c, Dugulásra ne legyen érzékeny, rovarok ne jussanak be a szórófej, fúvókájába. Nem az a víztakarékosság, ha néhány szórófej nem, vagy rosszul működik.

d, Lehetőleg, viszonylag alacsony, 2-2,5 bar nyomáson működjenek a szórófejek egyenletes szórásképpel. Ha egy nyomáskompenzált öntözőrendszerhez 4-5,5 bar bemenő nyomás szükséges, az kb dupla teljesítményű, árú és áramfelvételű szivattyút jelent.

e, A szórófej a megadott 2-2,5 bar üzemi nyomáson ne porlassza a vizet, hanem egyenletes cseppekkel öntözzön. A porlasztott víz elpárolog, ami veszteség.

f, A vízsugár kilépési szöge kb. 24°-nál ne legyen magasabb, mert a magas, hosszú sugarakat a legkisebb szél is elsodorja, szintén veszteség. Drága látvány a magasra emelt szórófej.

g, Labirint rendszerű, nem nyomáskiegyenlített csepegtető csőnél, szalagnál sík területen a kijuttatott vízmennyiségnél a sor eleje és vége közötti eltérés ne1235 legyen nagyobb, mint 10-15%, de ez nem a csepegtető, hanem a tervező témája. Gazdaságos 1 bar nyomáson mindegyik típus jól, egyenletesen működik. Az egymás melletti csepegtető testek között minimális az eltérés megfelelő minőségű öntözővíz esetén. A nyomáskiegyenlített csepegtetőknél és szórófejeknél már egész mást kell figyelembe venni. Ott használjuk, ahol a domborzati eltérés 3-5m-nél nagyobb. A kompenzáció nélküli szórófejek és csepegtetőktől eltérően azonos nyomáson az egymás melletti fúvókák és csepegtető testek között már mértünk közel 20 %-os eltérést is. A nagy eltérések, és a csepegtetőknél az alacsony nyomáson kialakuló túlfolyás miatt a gyártók a csepegtető csövek PC diafragma lemezeit kiegészítik labirintcsatornával is. Azonos nyomáson a kijuttatott vízmennyiségnél 7% a megengedett eltérés a labirintos PC csepegtetőknél. Ha figyelembe vesszük, hogy a nyomáseltérés akár 2-3 bar is lehet egy öntözőrendszeren belül, akkor el kell fogadni, hogy hiába nyomáskiegyenlített a rendszer, a szórófejekben, vagy csepegtetőkben lévő kis műanyag lap (diafragma lemez) lehetőségei korlátozottak, de a szintkülönbség kiegyenlítésére még nincs más megoldás. Azzal az indokkal, hogy a hosszú sorok két végén is és közben is kiegyenlíti a PC a szórófejeknél a nyomást, a szükségesnél vékonyabb csőkeresztmetszethez is alkalmazzák.

 

A kisebb keresztmetszetű cső olcsóbb. Ez a spórolás azonban nincs arányban azzal, hogy sor közben változik még tiszta víz esetében is a kijuttatott víz mennyisége, ezáltal nem egyenletes az öntözés, drágább a PC szórófej és a PC csepegtető, drágább és drágábban üzemel a szivattyú.

Az áramlási sebesség a csőszakasz elején és a csatlakozási pontoknál jelentősen megnövekszik, ami vízütést, „kalapácsütést” képezhet. Ekkor az üzemi nyomás többszörösére üt fel a nyomás. Ehhez elegendő egy csapot hirtelen elzárni, de előfordulhat már a csőszakasz feltöltésekor, szektorváltás esetén is. Az olcsó, kis átmérőjű cső nincs arányban a veszteségekkel. Sík területen ültetvények esetén lehet PC szórófejekre szükség, hogy a kordon huzalára ne kelljen 25mm-nél vastagabb csövet rögzíteni. 32 mm átmérőnél már erősebb kordon, vastagabb huzal szükséges.