a, Egyenletesen kijuttatott víz és tápoldatból csak akkor és annyit szabad kijuttatni, ami a gazdaságos termeléshez feltétlenül szükséges.

b, Szántóföldön, ültetvényben nem szabad naponta öntözni, a növényeket edzeni kell.

c, Figyelni kell a meteorológiai előrejelzést, várható csapadék esetén az öntözést szüneteltetni kell, amit egy edzett állomány károsodás nélkül elvisel a természetes csapadékig. Eső után csak korrigálni kell, ha szükséges. Optimális nedvesség esetén eső után túlöntözés lesz, ami sokkal károsabb lehet, mint a minimális ideiglenes vízhiány. Levegőtlen lehet a talaj, lemosódik a tápanyag, erózió lehet, stb.

Talajon történő mezőgazdasági öntözésnél az öntözést és tápoldatozást mindig környezettudatosan kell végezni. Csak annyi műtrágyát juttassunk ki, amennyit a növény a környezeti hatások miatt hasznosítani tud. Ez érvényes gyümölcsös öntözésére, tápoldatozására, szántóföld és fóliaház öntözésére, tápoldatozására. Kicsivel nagyobb, bizonytalan nyereség érdekében nem szabad környezetünket, talajunkat, talajvizünket felesleges műtrágyával szennyezni, illetve a vizet pazarolni.