A nagy hatósugarú öntöződobok, vízágyúk kiválóan megfelelnek a takarmánynövények ideiglenes vízpótlására, de az igényes kertészeti növények pl. paprika, paradicsom, uborka, petrezselyem, sárgarépa, ahol feltétel a tápoldatozás is, más technológiát kell alkalmazni.

Folyamatos az igény olyan szántóföldi öntözőberendezésre, amely

 • szabálytalan területen is egyenletes öntözést biztosít
 • alacsony az energiaigénye
 • nem veri fel a talajt a növényekre, nem okoz sérülést erős vízsugárral, így nem okoz növényegészségügyi problémát
 • nem tömöríti a talajt
 • nem mossa szét a bakhátakat
 • az alacsony szögű, viszonylag rövid sugarak miatt kicsi az elsodródás, így enyhe szélben is alkalmazható
 • napközben is alkalmazható, mert a levegőben felmelegszik a víz, így a hideg víz nem okoz stresszt
 • apró cseppekkel öntöz, így kiváló apró magvak kelesztő öntözésére
 • egyszerű a telepítése, áttelepítése, üzemeltetése és karbantartása
 • kedvező a szórófej ára.

Ezeket az elvárásokat keskeny tagolt területen mikroszórókkal lehet teljesíteni 5-13 m öntözött átmérővel, típustól függően.

Szórófejtávolság a szárnyvezetéken max. öntözöttt sugár -10%

Sorok, szárnyvezetékek távolsága max. öntözött sugár +20%

Leggyakrabban alkalmazott típusok:

 • RivulisRondo 100-300 l/h fúvókával, igény szerint rovarzárral.

2 bar felett nagy átmérőnél fekete rotorral, kicsi átmérőnél lila rotorral,

2 bar alatt szürke rotorral

 • Palaplast Delta nagy átmérőhöz max 11 m, Super kisebb átmérőhöz 5-8m rovarzár nélkül 100-300 l/h fúvókával
 • Palaplast Omega és Agrodrip AD69 már 13m öntözött átmérővel 150-500 l/h fúvókával, rovarzárral

Széles szabályosabb területen miniszórófejeket telepítünk 10-12 m sortávolsággal 7-12 m szórófejtávolsággal. Itt is a leggyakrabban alkalmazott típusokat mutatjuk be a népszerűségük sorrendjében.

 • Netafim Meganet leggyakrabban alkalmazott minifej. Rovarzáras, belső szűrővel. Kiegészíthető nyomáskiegyenlítővel 450-550 l/h és 180°-os útvédővel. Kétsugaras kiegyenlített működés, alacsony 2-3 bar nyomásigény. Fúvókák 250-750 l/h között. Öntözött átmérő 12-17m fúvókától függően.
 • RivulisRondo XL (zselés szórófej) kelesztő öntözéshez, szabadföldi párásításhoz tökéletes szórófej. Öntözött átmérő 16-17 m. Fúvókaméretek 190-340 l/h.
 • NaanDanJainMagic Drive. Új fejlesztésű típus. Fúvókaméretek 360-700 l/h. Öntözött átmérő 19-23m. Nyomáskiegyenlítővel kiegészíthető a 450 l/h sárga és 550 l/h zöld fúvókánál. A régi fejlesztésű Super 10-esek cseréjére alkalmas.
 • NaanDanJainSuper 10 Nyomáskiegyenlített tipus, nagy nyomásigénnyel 3,5-5-5 bar. 450-650 l/h fúvókákkal forgalmazzuk. 180°-os útvédővel kiegészíthető. Többlyukú fúvókája és rovarzár hiánya miatt eltömődésre hajlamos.
 • Kiegészítésként horganyzott fémpálcát adunk a szórófejekhez. Mikrofejekhez 4,8 mm, Netafim, Rivulis minifejekhez 5,5 mm, az erős oldalirányú erők miatt a NaanDanJain-hez 8mm szükséges. Rendelhető olcsóbb natúr pálca is, 1-1,2 m hosszúságban, minden átmérőben. Hosszú 8 mm-es üvegszálas műanyag pálcát nem forgalmazunk. Néhány kereskedő a nagyobb nyereség érdekében 8 mm átmérőjű üvegszálas műanyagpálcát ad a miniszórókhoz fémpálca helyett. A tompavégű műanyagpálcát nehéz lenyomni telepítéskor, főleg kötött talajba. A csúszós pálcát fogva nem sikerül lenyomni, ezért a termelő a szórófejet fogva próbálja lenyomni a pálcát. A pálca terhelés hatására különböző irányban elhajlik, amit a termelő a szórófej függőlegesen tartásával próbál korrigálni. A szórófejtartó adapterben a pálca oldalirányban megfeszül, és eltöri az adaptert, ami jó esetben nem sérti fel a telepítő kezét. Kezdetben az adapterek törnek, később az üvegszálas pálcák. A műanyagbevonat öregedésével itt-ott az üvegszál is kibújik. Függetlenül attól hogyan szúródik üvegszál a telepítő kezébe, maradandó élményt okoz!

Csatlakozáshoz 200 l/h fúvókaátmérőig 7/4,4 mm –es kapillárcsövet,

300 l/h fúvókaátmérőig 8/5 mm-es kapillárcsövet,

felette 12/9 kapillárcsövet kell alkalmazni.

Mikroszórók 6mm-es csatlakozójához 3mm átmérőjű lyukasztó kell, miniszórók 8mm-es csatlakozójához 7-8 mm átmérőjű lyukasztó szükséges.

Csepegtető szalagok telepítése, üzemelése, kezelése

 

Telepítésnél ügyeljünk a csavarodásmentes fektetésre, a jelölő csíkok vagy a csepegtető kilépő nyílása a felső oldalon legyenek. Ezzel segítjük a belső szűrő öntisztulását. Csak szűrővel (130-200 mesh) telepítsük! Minél kisebb a nyílásonkénti vízmennyiség, annál finomabb szűrés szükséges. Durva szűrés 130mesh, finom szűrés 150-200mesh. Magas szervesanyag tartalomnál indokolt az öntözővíz vegyszeres kezelése vagy homoktöltésű szűrő beépítése.

Növénytelepítés előtt nyomáspróbát kell végezni. Folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a nyomás ne haladja meg a jelzett értékeket.

Figyelni kell a nyomáscsökkentők, szűrők karbantartására, tisztítására. Óvni kell a mechanikai sérülésektől, a rágcsálók ellen folyamatosan védekezni kell.

Talajtakaráskor füst színű fóliát célszerű használni átlátszó helyett, mert a fólián levő vízcseppek a napsugarat fókuszálhatják, ami a szalagot kiolvaszthatja.

Vízminőségtől függően a végek megnyitásával alkalmanként ki kell öblíteni az üledéket a csőből.

Csak tápoldatozásra alkalmas műtrágyákat szabad használni, tisztítása savazással 2-3 pH-val vízminőségtől függően, laborvizsgálat alapján.

Figyelni kell az öntözővíz hőmérsékletére, mert indításkor a fővezetékben levő forró víztől csökken a szalagok szilárdsága és a növények számára is káros.

Szezon végén, tisztítás után megfelelő tömlőkocsira, dobra törés és csavarodás mentesen csévéljük fel. Hidegben kerüljük a cső mozgatását.

Mezőgazdasági öntözés hagyományos kalapácsos, lengőkaros szórófejekkel

A mikroöntözés elterjedésével a kalapácsos, lengőkaros hagyományos szórófejek jelentősége csökkent a mezőgazdasági öntözésben, de még mindig egyik legolcsóbb öntözési megoldás. LayFlat tömlőkkel gyorsan könnyen áttelepíthető. A Tisza szórófejek óta a fúvókák jelentős fejlődésen mentek át. Viszonylag alacsony nyomáson is, kb 2,5-3 bar-on, a cseppméret és egyenletesség megközelíti a minifejekét, ami már a kertészeti öntözés igényét is kielégíti. A szórófej ára és a kiegészítők ára hasonló, mint a miniszórófejeké, de kevesebb kell belőle. Kizárólag nagyüzemi célra javasolt használatuk 1” méretig, felette a szektoros típusok (vízágyúk) kizárólag öntözőkocsira alkalmasak. Házi kertben állványon vastag csővel áttelepíteni nehéz is, és drága is, és soha nem lesz egyenletes. Ez vízpazarlás! Kertbe max. ½”-os szektoros típusok alkalmasak. Fém típusok alkalmasak fagyvédelemre is. Részletesebben a fagyvédelemnél.

Ahol a mikrofejek apró cseppjeitől a rossz vízminőség miatt különböző sók csapódnak ki (pl. faiskolai árudák) és ez esztétikai, esetleg élettani problémát okoz, ott a kicsi ½”-os szektoros kalapácsos szórófejek általában a nagyobb cseppmérettel, erősebb vízsugárral megoldják ezt a problémát.