Gyümölcsös csepegtető öntözése

Keményfalú kerek, vagy enyhén lapított csepegtető csöveket alkalmazunk gyümölcsösök öntözésére. A csepegtető szalag ára sokkal kedvezőbb, de több szempontból sem alkalmas ide. Sérülékeny, feleslegesen sűrű a csepegési távolság, érzékeny a dugulásra, rovarok, rágcsálók sok sérülést okoznak rajta. Talajra fektetve akadályozzák a talajművelést, stb. Esetleg a 12-15 miles falvastagságú jöhet számításba.

A csepegtető csövek elhelyezése gyümölcsösökben

a, Csepegtető cső talajfelszínre fektetve. Akadályozza a talajművelést, sérülhet a kertészeti munkák és betakarítás alatt. Már viszonylag ritkán alkalmazzák. Bármelyik csepegtető cső alkalmas gyümölcsös öntözésére, és esetleg a 12 vagy 15 miles szalag. Soronként, növények mellé 1 sor telepítve.

b, Csepegtető cső kordon huzalára rögzítve. Akkor van jelentősége, ha a növények megtartására már ki lett építve a kordon. Bármelyik keményfalú csepegtető cső alkalmas kordonra rögzítve gyümölcsös öntözésére. Falvastagságtól, és a csepegtetőtestek távolságától függően kell rögzíteni a kordon huzalához. A vékonyabb falvastagságú (35 mil) és enyhén lapított típusokat sűrűbben, akár 50 cm-ként, a 40 mil és az feletti kerek típusokat ritkábban kell rögzíteni.

A rögzítési távolságot a csepegtető testek távolsága határozza meg. Úgy kell rögzíteni, hogy a kordonakasztó minél pontosabban, a csepegtető testek közé kerüljön. Ekkor várható, hogy a csepegtető testen kiáramló víz nem indul el a csepegtető cső alján a legalacsonyabb pont fele, és ott cseppen le. A csepegés távolságát nem feltétlenül a csepegtető testek távolsága határozza meg, hanem a rögzítés távolsága. A csepegtető csövet mindig lazán kell feltenni, nem szabad megfeszíteni a dilatáció miatt. A csepegtető cső huzalon történő elmozdulása természetes dolog.

c, Csepegtető gombákkal szerelt ültetvényöntözés talajfelszínen és kordonon

Termelők részéről gyakran felmerülő igény, hogy a rosszminőségű öntözővizek kezelése helyett speciális igények kielégítésére alkalmas csepegtető gombákkal kérik a csepegtetőcsövek telepítését. Az így kialakított csepegtető cső ára gombák távolságától és típusától függően kb. duplája még a PC csepegtető csőnek is. Eltömődés ellen azok a csepegtetőgombák a legalkalmasabbak, amelyek nem tartalmaznak labirint csatornát, csak egy membrán szabályoz a szórófejekéhez hasonlóan. A membrán mozgása fellazítja a lerakódást, és az öblítő szakaszban eltávozik a gombából. Az alacsony nyomáson fellépő túlfolyás, öblítés előny is és hátrány is. Előny az öblítés, és hátrány a 30-40 %-al magasabb térfogatáram, kifolyás alacsony nyomáson. Ezért a szivattyút és a csőhálózatot a 40 %-al magasabb térfogatáramra kell méretezni, mert az öntözőrendszer indulásakor öblítő szakaszban maradhat a teljes terület, ami egyszerre működne. A sor elején túlfolynak a gombák, és a sor végére el sem jut a víz, mert kicsi a nyomás ahhoz, hogy a membránt a helyére szorítsa, és szabályozzon.

Gyümölcsösök öntözésére leggyakrabban alkalmazott nyomáskiegyenlített öntisztuló típus a RivulisKatif (PLK) csepegtető gomba. Nem szétszerelhető, nem tisztítható, de nem is igazán szükséges. A gomba nem emelkedik ki a cső síkjából, nem akad bele semmi, de vastagabb, 6,5mm átmérő, mint a többi gomba körme, 3,8-4 mm, nehezebb beépíteni. Katifhoz 4mm átmérőjű, többi gombához 2,5 mm átmérőjű lyukasztó (LY, KLY) szükséges.

Szétszedhető, tisztítható változat a PalaplastAxios (PPAX) csepegtető gomba. Könnyen beépíthető, de kiemelkedik a cső síkjából.

Mielőtt tisztítási céllal rendelne bárki is csepegtető gombával szerelt öntözőrendszert gyümölcsösbe, néhány gombánál próbálja meg a csőbe épített, különböző irányban elcsavarodott gombákat vizes, enyhén sáros, csúszós kézzel szétszedni és összerakni. Ezeknél a csepegtető gombáknál jelentős lehet a kicsepegő vízmennyiség eltérése.

Átmenet a labirintos csatornával kiegészített gomba felé, amikor a labirint csatorna egyik oldala a rugalmas diafragma lemez. Nem érzékeny a dugulásra, nem tömődik el a labirint csatorna, mert egyik oldala mozog, viszont már csökken az alacsony nyomáson fellépő túlfolyás, és javul az egyenletesség. Ilyen a NaanDanJain JSC PC (DJSC) tisztítható csepegtető gomba.

A gombák távolságát nem célszerű 100 cm-nél távolabb tervezni, mert a cső mozog a talajon is és a kordonon is, és növényenként legalább 2 gombára van szükség a megfelelő gyökérzóna kialakulása érdekében. A gombával szerelt csepegtető cső telepíthető talajra és kordonra rögzítve is.

Szőlő öntözésénél a kordon alsó huzalára célszerű rögzíteni a csepegtető csövet. Értelemszerűen a lejtős területen a PC típusokat, lehetőleg úgy, hogy a betáplálás a legfelső ponton történjen.

Amennyiben több méter térállású növényekhez kizárólag csak a gyökeresedéshez szükséges az első 1-2 évben az öntözés, pl. császárfa, akkor a gombákat ki kell egészíteni legalább 80 cm –es kapillárcsővel, és leszúró tüskéével, ami a cső dilatációs mozgásától függetlenül a növényhez vezeti a vizet.

d, Talajfelszín alatti csepegtető öntözés

A műszaki fejlesztések lehetővé teszik, hogy többéves használatra csepegtető csöveket talajfelszín alá telepítsünk.

Elvárt tulajdonságok:

  1. Öntözés befejezésekor a csőben keletkező vákuum ne szívja be a híg talajt. Ezt a diafragma lemez speciális kialakításával lehet elérni. Jelölése általában AS. A vákuum megszüntetésére minden zónában legalább 1 db légbeszívó szelepet kell beépíteni.
  2. Gyökérbenövés gátló megoldások
  • A NetafimUniramnál mechanikus gyökérzár van kialakítva, ami a csepegtető testen belül visszafordítja a benövő gyökereket
  • A Rivulis D5000-nél kétféle megoldás is van
  • 15 mil falvastagságig a szalagoknál is ismert lézerkivágású kilépő nyílás. 40-45 mil falvastagságnál pedig a cső alakváltozása akadályozza meg a benövést. Nyomás nélkül alaphelyzetben a csepegtető cső lapított alakú, nyomás hatására kerekre alakul. Mivel a kilépő nyílás minden öntözéskor mozog, a gyökereket vagy eltépi, vagy összetöri.
  • Van még füles FL megoldás is, ami takarja a kilépő nyílást, de annak hatékonysága kétséges. pl. NetafimDripNet

Magyarországi telepítést 5-20 cm mélységben javasoljuk attól függően, hogy az ültetvény gyomirtása hogyan történik.

Mikroszórófejes öntözőrendszer gyümölcsösbe

Leggyakoribb megoldás a mikrofejek műanyag vagy fémpálcára történő szerelése. Fagyvédelmi vagy színező öntözéshez a lomb fölé építünk be rotoros szórófejeket, amelyek öntözött átmérője megegyezik a lomb átmérőjével. Lomb alá talajba rögzített pálcára akár öntözésre, akár kisebb hatékonyságú fagyvédelemre és színező öntözésre, esetleg, pl. körténél párásításra alkalmas. Előnye, hogy nem lesz vizes öntözéskor a lomb és nem okoz növényegészségügyi problémát. Itt már a rotoros fejek mellett megjelennek a sugaras szórófejek és a különböző profilos típusok, pl. hosszú sáv, széles sáv X szórásképpel, 180°-os félkör. Profilos mikrofejeknél olyan műanyag pálcát alkalmazunk, amely megakadályozza a szórófej elfordulását. A sugaras szórófejek nagy előnye, hogy csak sugarakat öntöznek, nem iszapolódik be a talajfelület csak sávokban, így a talajban a levegő-víz aránya a legkedvezőbb lehet. (PLJFRM)

Új telepítéshez sugártörővel ellátott rotorokat alkalmazunk. Kezdetben az öntözött átmérő a gyökérnövekedéshez 1-2m, majd a fül letörése után a szükséges 3-3,5m átmérő. Nagyobb átmérő nem célszerű a felesleges gyomosodás és vízpazarlás elkerülése érdekében. A szórófejek magassága 30-40cm.

A szárnyvezeték és a pálcák ebben az esetben zavarják a talajművelést, viszont akár 32mm-es cső keresztmetszet is alkalmazható.

Amennyiben kordon lett kiépítve, a szórófejeket fel lehet a huzalra rögzíteni. A legjobb megoldás az akasztóval ellátott súlyzáras rovarzárral rendelkező típust felakasztani a kordon huzalára. Kordonra max. 25mm-es, lágy, könnyen lyukasztható csövet célszerű alkalmazni. Lógatva csak a rovarzár nélküli pl. Vibro típusok telepítése célszerű. Erre a célra gyártanak rugós rovarzárral mikroszórókat, de Magyarországon gyakori vas- és mangántartalom a vízből kicsapódik a szórófej rovarzárán és az alkalmazott 30-50l/h térfogatáram, fúvókateljesítmény által adott energia kevés a működéshez.

Ültetvényben egész más az elvárás a szórófejek egyenletességénél. A kelesztő öntözéssel ellentétben nem a teljes öntözött felületen kell egyenletesnek lennie az öntözésnek, inkább fánként kell azonos mennyiségű víz vagy tápoldat. Visszajelzések alapján a legjobb a sugaras öntözés, mert a talajban a víz és levegő aránya kedvező marad, nincs a felszínen beiszaposodás, nincs forgó alkatrész.

Fúvókaméreteknél a 35-60l/h közötti alkalmazás a célszerű, 30l/h alatti olyan kicsi a forgatónyomaték, hogy a rotor megállhat és magas a párolgási veszteség. 60l/h felett kis átmérőnél beiszapolódhat az öntözött terület és csak rövid sorokat és kicsi zónákat lehet kiépíteni, amely növeli a költséget.

Magyarországon gyümölcsösök öntözésére méltatlanul mellőzött mikroszóró típuscsalád a vibro 35-70 l/h (NVSP) átfolyással 0,5-3 m öntözött átmérővel. Kúpos szórásszöge miatt lógatva a szórófej magasságával állítható az öntözött átmérő kb. 0,5-2 m között. Állítva pálcán nagyobb, típustól függően 2,5-4 m az öntözött átmérő. Speciális a rovarzára. A fúvókában egy vékony hengeres csap van, ami működés közben forog, miközben folyamatosan tisztítja a fúvókát. A csap és a fúvóka közötti szűk nyíláson a rovarok nem tudnak behatolni a fúvókába. A rovarzár állítva és lógatva is működik. Rossz minőségű pl. iszapos, vagy kicsapódó anyagot tartalmazó öntözővízhez is kiválóan alkalmazható.

A mikroszórókhoz kizárólag lágy, rugalmas, UV stabil LDPE csöveket szabad alkalmazni, hogy a lyukasztással beépített mikrocsatlakozók mellett a cső akár 8-10 évig is jól tömítsen! Talajon se célszerű 32 mm-nél nagyobb átmérőt alkalmazni, inkább több helyen kell elosztani nagy keresztmetszetről a csőhálózatot.

Fagyvédelmi öntözés

Fagyvédelmi öntözésre kizárólag ott van lehetőség, ahol a teljes felület egyidejű folyamatos öntözéséhez elegendő víz áll rendelkezésére a fagy fennállásának teljes időszakában. A legtakarékosabb megoldás, ha csak a fákat védjük 1-1db rotoros mikrofejjel. Ha elegendő kb. 0,5-0,8m széles sáv, pl. szőlőnél vagy a kevés víz miatt meg kell elégedni egy részleges sáv védelemmel, akkor jó megoldás a NDJ Flipper (DFF) szórófej.

A gyümölcsösök fagyvédelmének előnyei mellett figyelembe kell venni a hátrányokat is!

  1. Nagy a vízigény, amit hosszú fagy esetén a fagy fennállásának végéig folyamatosan ki kell juttatni. A tavaszi fagyveszélyes időszakban a talaj általában telítve van vízzel, az elszivárgás nem igazán működik. A kijuttatott vízzel kezdeni kell valamit, mert lemossa a tápanyagot, vízállások alakulhatnak ki, levegőtlen lesz a talaj, talajerózió lehet, stb.
  2. Ha fagy esetén elindítják az öntözést, az utolsó darab jég leolvadásáig üzemeltetni kell, mert az olvadás hőelvonással jár és a rügyből vagy a vesszőből vonja el a hőt az olvadás. Ha fagy közben leáll vagy lefagy az öntözés, nagyobb kárt lehet okozni, mintha el sem indították volna.
  3. Hosszú fagy esetén túl vastag jégréteg keletkezhet, amely leszakíthatja az ágakat.
  4. A fagyvédelem hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy a növény mely fejlődési fázisában alkalmazzuk, pl. rügy, virágzás, lekötött termés, stb.

Fagyvédelem kiegészítésére hatékony lehet a virágzás késleltetése. Kora tavaszi meleg napokon felső öntözéssel hűteni lehet az ültetvényt, ami késlelteti a virágzást.

Kevés víz esetén is lehet a fagy hatását mérsékelni lomb alatti mikrofejes öntözéssel. Itt nem a jég, hanem a nap és a vízben levő hőmennyiség segítségével próbálkozunk. Fagyveszély esetén reggel beöntözzük a területet. A nedves felület sötétebb, a napsütés hatására jobban felmelegszik, éjszaka nagyobb lesz a kisugárzása. Minden esetben legkésőbb a nedves hőmérővel mért fagy megjelenésekor indítjuk az öntözést. Vagy váltakozva zónánként, vagy minden második, vagy minden harmadik sort folyamatosan üzemeltetve, kizárólag az ágak alatt, hogy ne legyen jég az ágakon. A vízben, ami csőkútból jön, 14-16°C-os lehet, a hőmennyiséget használjuk. A melegebb pára felfelé mozog, kissé megmozgatja a levegőt és ez elegendő lehet enyhe fagy esetén. Tározó ismeretlen hőmérsékletű vize bizonytalan megoldás ebben az esetben. Nagyobb tározó szükséges, ahol elegendő víz van a felső fagyvédelemhez. Ott nem a hőmérséklet a meghatározó, hanem a vízmennyiség.

Idősebb ültetvénynél, ahol már kicsi a távolság a két sor gyümölcsfa lombja között, hatékony lehet a felső fagyvédelem hagyományos, kalapácsos szórófejekkel. Feltétel, hogy a rugót mindenképp műanyag kupakkal kell védeni a jéglerakódástól, és lehetőleg fémből készüljön a szórófej. A fém jobb hővezető, így a kalapácson se alakul ki jéglerakódás.