A talajfelszín alá beépített szórófejek telepítése, tervezése mindenképp megfelelő tapasztalatot igényel. Ha valaki „csináld magad” módszerrel szeretné kertjét betelepíteni, mi ingyenesen megtervezzük öntözőrendszerét. Kigyűjtjük a szükséges anyagot és árajánlatot küldünk rá. A telepítési vázlat bármelyik telephelyünkön megtekinthető. Olyan anyagokkal tervezünk, aminek egyszerű a telepítése, és egyszerű a szórófejek beállítása. Amennyiben a kivitelező elakad a munkában, azonnal kérhet telefonos segítséget. Ha nagyobb a baj, napidíjért kérhet vezető szerelőt.

Tapasztalat nélkül általában olyan tervek készülnek, ahol száraz foltok maradnak „majd slaggal belocsolom” megoldással, vagy maradnak ki olyan szórófejek, amelyekre nem öntöz rá valamelyik szomszédos szórófej. A terveken ezeket kell legelőször megnézni. Ami nem látszik, hogy nem azonos vízigényűek a zónák, alá van méretezve a vízforrás és csak félig emelkednek ki majd a szórófejek. Olyan szórófejek kerülnek közös zónába, amelyeknek nagyon különbözik az öntözési intenzitásuk pl. spray szórófej, rotoros szórófejhez nem párosítható semmilyen körülmények között sem.

Az izzadó cső, Rippel Endre találmánya, amit gyöngyözőcső, szivárgócső néven is gyártanak, forgalmaznak, kb. 25 éve egy ígéretes technológiának látszott. Sajnos a magyarországi körülmények nem kedveznek az izzadó csőnek. A gumiörleményből vulkanizált cső egy nagyon finom szűrőnek tekinthető, és sajnos a vízben oldott anyagok a levegő, nyomáskülönbség, hőmérsékletkülönbség hatására kicsapódnak, és a vízben lévő finom agyagszemcsék gyorsan eltömítik. Elterjedését gátolja még az ára is. Helyette mindenképp a talajfelszín alá is fektethető csepegtető csöveket célszerű választani.

Leggyakoribb szerelési hiba, hogy a szórófejeket ráépítik a gerinccsőre. A fellazított talaj több cm-t ülepszik, a szórófej kiáll a talajból. A fű kikelt és ehhez kell a szórófej mellett mindkét oldalon 1-1m hosszban kiásni a csövet, hogy le lehessen nyomni a megfelelő mélységbe. A helyes szerelési mód, hogy vékony 16-20 mm-es kb. 50 cm-es csővel kötjük be a szórófejeket, amelyeket vizes talajon egyszerűen le lehet nyomni figyelve arra, hogy függőlegesen maradjanak. 20 mm-es bekötő csővel akár 10 m- távolságig beköthetők a szórófejek.

Ezek a leggyakoribb hibák és az apróságokat még nem is említettük, pl. szűrés, tápoldatozás, víztelenítés ősszel, karbantartás, stb. Kertépítőket, kereskedőket, szerelőket a szakképzésben leírtak alapján ingyenesen betanítjuk, és jelentős árkedvezményt adunk az anyagokra. Amennyiben a kert öntözőrendszerének megtervezése után a megrendelő kéri, akkor elvégezzük a kivitelezést is. Ezt az igényt már az ajánlatkéréskor kérjük feltüntetni, mert akkor a tervezésnél nem kell az egyszerűen szerelhető anyagokat betervezni.

Takarékos üzemeltetés.

A víznyomásra kiemelkedő szórófejek forgalmazói gyakran összetévesztik az optimális öntözést az egyenletes öntözéssel. Az optimális öntözés és tápanyagellátás természetes egy nagy igénybevételű gyepnél, pl. sportpálya. Egyéb esetben szükségtelen az optimum fenntartása. A gyep szerepe az, hogy a kert vagy park esztétikus legyen. Csak a feltétlenül szükséges vizet és műtrágyát szabad kijuttatni. A műtrágyát is célszerűbb kertben kézzel vagy géppel kiszórni, hogy az esetleges eltérő tápanyagtartalmú területeket korrigálni lehessen. Tápoldatozást nagyon ritkán alkalmazunk. Az egyenletességnek, ami nagyon fontos még a kerti öntözésben is a víztakarékosságban van jelentősége. Csak annyit öntözünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ha a területen van pl. 30 % eltérés, akkor 30%-al többet kell mindenhol öntözni, hogy sehol ne sárguljon a fű. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan területek, ahol 30%-al túlöntözünk feleslegesen. Itt kell megjegyezni, hogy a fű az nem vízinövény. A pazarláson felül a túlöntözött területen jelennek meg a különböző gombafertőzések, amik tovább tarkítják a gyepet. A túl gyakori kisadagú öntözés még ki is hangsúlyozza ezt a hibát.

Ha valakinek kertje van és az öntözése egyenletes, akkor is vennie kell a fáradtságot arra, hogy a vezérlő beállítását %-os arányban korrigálja, legalább évszaktól függően. Esőérzékelő és annak beállítása az alap. Komolyabb vezérlőnél már különböző szenzorok, meteorológiai állomások és előrejelzések alapján lehet takarékosan öntözni akár a távolból is. Hetente talajtól függően nyáron sem szabad hetente 2-3 alkalomnál többször öntözni a gyepet. A fák, cserjék vízigénytől és kortól függően még ritkább öntözést igényelnek. Ez nem vonatkozik a kelesztő öntözésre.